Enkla och goda hålkakor
Ca 8 st
- 50 g jäst
- 6 dl mjölk, rumstemperad
- 1 ägg
- 2 msk ljus sirap
- 2 tsk salt
- 8 dl rågsikt
- 50 g smör, rumstempererat
- 5-6 dl vetemjöl
Gör såhär:
- Smula ner jästen i en skål eller bunke. Tillsätt mjölken och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt ägg, sirap, salt och rågsikt. Klicka i smöret och tillsätt sist vetemjölet lite efterhand.
- Arbeta degen väl och låt sedan jäsa under duk, ca 1 timme.
- Dela degen i åtta bitar. Kavla ut till rundlar à ca 15 cm. Lägg dem på bakpappersklädd plåt.
- Ta ut ett hål i mitten av varje rundel med t ex ett snapsglas.
- Nagga och låt jäsa under duk i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
- Grädda bröden i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar