torsdag 4 januari 2024

Saftigt surdegsbröd


 Ingredienser, 1 bröd

  • 5 dl ljummet vatten
  • 150 g surdeg
  • 10 g färsk jäst
  • 2 dl solroskärnor
  • 4 dl vetemjöl
  • 9 dl dinkelmjöl
  • 1 msk salt

Gör såhär:

  1. Rör ihop vatten, surdeg och jäst i en bunke Tillsätt solroskärnor, vetemjöl, dinkelmjöl och salt och knåda tills degen släpper från kanterna.
  2. Lägg degen i en stor oljad brödform som rymmer minst 2 liter. Täck med plastfolie och låt jäsa i kylskåp över natten 10-12 timmar. 
  3. Ta fram brödet och låt jäsa en timme i rumstemperatur.
  4. Sätt ugnen på 200° .
  5. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter. Känn med en sticka att brödet är klart. Låt svalna några minuter och stjälp ur formen. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar