lördag 21 januari 2012

Ljuvliga vetebullar


















40 - 50 st. Gräddas i 225-250°

Deg
  • 125-150 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 - 1 tsk salt
  • 1 dl socker eller vit sirap
  • 14-15 dl vetemjöl
  • Uppvispat ägg och pärlsocker till pensling
Fyllning
  • Smör
  • Strösocker
  • Vaniljsocker
  • Kanel eller kardemumma
Smält fettet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med degspadeti en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, socker eller sirap och nästan allt mjöl - spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper kanterna. Jäs under bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den lätt. Dela degen i två delar och kavla ut en del i taget. Bred på rumsvarmt smör samt strö över strösocker, vaniljsocker och ev kanel eller kardemumma. Vik degen i tre delar och skär i remsor som vrides och formas till en bulle. Eller rulla ihop degen, skär i bitar och lägg i formar. Jäs på plåten ca 30 minuter. Pensla med ägg och strö på pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen 5 - 8 minuter i 225-250°. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar