Ca 15 bitar
Botten
- 125 g smör eller margarin
- 3/4 dl socker
- 1 dl potatismjöl
- 2 1/2 dl mandelmjöl
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 äggula
- 25 g smör eller margarin
- 3/4 dl vispgrädde
- 1 dl socker
- 1 dl ljus sirap
- 1 ägg
- 3 dl kokosflingor
- finrivet skal av 1/2 citron
- 2 dl djupfrysta blåbär
- 2 tsk potatismjöl
- Hacka snabbt samman alla ingredienserna till bottnen. Tryck ut degen jämnt i en smord eller bakpappersklädd liten långpanna, ca 20x25 cm. Låt vila kylskåpskallt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
- Förgrädda bottnen i nedre delen av ugenen i 8-10 minuter, eller tills den fått svagt gyllenbrun färg.
- Mät upp matfett, vispgrädde, socker, sirap, ägg, kokosflingor och citronskal i en kastrull. Värm upp och låt blandningen sjuda under omrörning i ca 2 minuter. Ta kastrullen från värmen.
- Blanda blåbären med potatismjöl, strö ut jämnt över bottnen. Klicka över kokossmeten och bre ut den jämnt över bären.
- Grädda kakan i ytterligare 8-10 minuter, eller tills ytan är svagt gyllenbrun. Ta ut och låt svalna.
- Skär upp den kalla kakan i bitar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar