fredag 4 mars 2016

Glutenfria blåbärsrutor med knaprig kokostopp


Ca 15 bitar

Botten
  • 125 g smör eller margarin
  • 3/4 dl socker
  • 1 dl potatismjöl
  • 2 1/2 dl mandelmjöl
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 äggula
Topping
  • 25 g smör eller margarin
  • 3/4 dl vispgrädde
  • 1 dl socker
  • 1 dl ljus sirap
  • 1 ägg
  • 3 dl kokosflingor
  • finrivet skal av 1/2 citron
  • 2 dl djupfrysta blåbär
  • 2 tsk potatismjöl
  1. Hacka snabbt samman alla ingredienserna till bottnen. Tryck ut degen jämnt i en smord eller bakpappersklädd liten långpanna, ca 20x25 cm. Låt vila kylskåpskallt i ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  2. Förgrädda bottnen i nedre delen av ugenen i 8-10 minuter, eller tills den fått svagt gyllenbrun färg.
  3. Mät upp matfett, vispgrädde, socker, sirap, ägg, kokosflingor och citronskal i en kastrull. Värm upp och låt blandningen sjuda under omrörning i ca 2 minuter. Ta kastrullen från värmen.
  4. Blanda blåbären med potatismjöl, strö ut jämnt över bottnen. Klicka över kokossmeten och bre ut den jämnt över bären.
  5. Grädda kakan i ytterligare 8-10 minuter, eller tills ytan är svagt gyllenbrun. Ta ut och låt svalna.
  6. Skär upp den kalla kakan i bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar