- 1 st fläskytterfilé
- 3 dl grädde
- 1 dl lingonsylt
- 1 st köttbuljongtärning
- 2 msk soya
- 0,5 tsk salt
- 0,5 tsk svartpeppar
Sås
- 1 dl grädde
- 2,5 msk vetemjöl
- 1 dl vatten
- skyn från formen
- Fläskytterfilén ska gräddas i ugn i en avlång sockerkaksform eller liknande. Ca 90 minuter i 175 grader. Av skyn som blir gör du en god sås.
- Storleken på fläskytterfilén kan variera, 0,8-1 kg. Putsa köttet med att skära bort det du inte vill ha med t ex fett, hinnor, senor.
- Lägg köttet i sockerkaksformen. Blanda i en skål, grädde, lingonsylt, soya, smulad buljongtärning, salt och peppar, rör om. Häll det över köttet i formen. Grädda i ugnen. Ett par gånger under tiden kan man ta lite av skyn och skeda över köttet.
- När köttet är klart, ta upp det och vira in det i aluminiumfolie för att vila en stund.
- Såsen: Sila av skyn som är i formen till en kastrull. Tillsätt grädden och låt koka upp. Vispa ut vetemjölet i kallt vatten och häll det i en fin stråle ner i den kokande skyn, rör om tills den kokat upp igen. Låt stå och småputtra några minuter, rör om så det inte bränns i botten. Om såsen blev för tjock tillsätt lite mer vatten.
- Skär upp köttet i skivor. Lägg dem i en serveringsform med lite höga kanter. Häll den heta såsen över köttet strax innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar