tisdag 21 juli 2020

Fläskytterfilé i sockerkaksform, enkelt att tillaga


  • 1 st fläskytterfilé
  • 3 dl grädde
  • 1 dl lingonsylt
  • 1 st köttbuljongtärning
  • 2 msk soya
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk svartpeppar

Sås

  • 1 dl grädde
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • skyn från formen


  1. Fläskytterfilén ska gräddas i ugn i en avlång sockerkaksform eller liknande. Ca 90 minuter i 175 grader. Av skyn som blir gör du en god sås.
  2. Storleken på fläskytterfilén kan variera, 0,8-1 kg. Putsa köttet med att skära bort det du inte vill ha med t ex fett, hinnor, senor.
  3. Lägg köttet i sockerkaksformen. Blanda i en skål, grädde, lingonsylt, soya, smulad buljongtärning, salt och peppar, rör om. Häll det över köttet i formen. Grädda i ugnen. Ett par gånger under tiden kan man ta lite av skyn och skeda över köttet.
  4. När köttet är klart, ta upp det och vira in det i aluminiumfolie för att vila en stund.
  5. Såsen: Sila av skyn som är i formen till en kastrull. Tillsätt grädden och låt koka upp. Vispa ut vetemjölet i kallt vatten och häll det i en fin stråle ner i den kokande skyn, rör om tills den kokat upp igen. Låt stå och småputtra några minuter, rör om så det inte bränns i botten. Om såsen blev för tjock tillsätt lite mer vatten.
  6. Skär upp köttet i skivor. Lägg dem i en serveringsform med lite höga kanter. Häll den heta såsen  över köttet strax innan servering.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar