tisdag 21 juli 2020

Ölbröd med tomatpuré



  • 1 flaska mörkt öl
  • 50 g jäst
  • 3 msk matolja (raps)
  • 3 msk ljus sirap
  • 2 tsk salt
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 riven morot
  • 5 dl rågsikt
  • 6 1/2 dl vetemjöl

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • Solrosfrön (eller liknande)


Gör såhär:

  1. Värm ölen fingervarm. Smula ner jästen i en degbunke och tillsätt ölen. Rör om tills jästen är upplöst.
  2. Tillsätt matoljan, sirapen och saltet.
  3. Blanda sist ner allt mjölet och arbeta samman till en blank och smidig deg. Låt vila i bunken under bakduk ca 60 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och knåda ur luften. Forma till ett runt bröd och lägg på en bakpappersklädd plåt. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 20 minuter. Sätt ugnen på 200°.
  5. Pensla det färdigjästa brödet med lätt uppvispat ägg och strö över solrosfrön eller liknande. Snitta ytliga snitt med en vass kniv. Ställ in brödet i nedre delen av ugnen, sänk genast ugnsvärmen till 175° och grädda ca 25 minuter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar