tisdag 21 juli 2020

Rågsiktsbröd

4 limpor

  • 100 g smör
  • 1,2 l vatten eller mjölk
  • 100 g jäst 
  • 1 msk salt
  • 1/2-1 dl sirap
  • ev. 1 1/2 msk finstött anis och fänkål
  • 2 kg rågsikt

Gör såhär:

  1. Smält matfettet, häll i vätskan och värm till fingervarmt, 37°.
  2. Smula jästen i en bunke med lite degspad. Tillsätt sedan resten av degspadet, salt, sirap, kryddor och nästan allt mjöl, spara 3 dl till utbakning.
  3. Bearbeta degen väl, viktigt för jäsningen. Låt jäsa i 30 min.
  4. Arbeta igen och låt jäsa på plåten i 30 min.
  5. Gädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 45 min.
  6. Låt svalna på galler.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar