söndag 25 december 2016

Släta saffransbullar med smörtopp


Fyllning
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 1/2 dl florsocker
  • 1 msk vaniljsocker
Deg
  • 1/2 g saffran stött med 1 tsk strösocker
  • 50 g jäst
  • 3 dl mjölk, ljummen
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk kardemummakärnor, mortlade
  • 1 krm salt
  • 3 ägg
  • 225 g smör, rumsvarmt
  • 12-13 dl vetemjöl

Gör fyllningen
  1. Blanda ihop smör, florsocker och vaniljsocker i en skål
  2. Klicka ut ca 30 små högar på en tallrik
  3. Ställ tallriken i frysen ca 1 timma

Nu är det dags för degen
  1. Smula ner jästen i en bunke
  2. Tillsätt mjölken och blanda tills jästen har lösts upp
  3. Tillsätt socker, salt, ägg, smör och mjöl lite i taget.
  4. Knåda degen kraftigt i några minuter
  5. Låt degen jäsa under bakduk i ca 45 minuter
  6. Knåda igenom degen och dela den i ca 30 bitar
  7. Forma släta bullar och lägg dem i aluminiumformar eller pappersformar på en plåt

Lite mer jobb innan bullarna är klara...
  1. Sätt ugnen på 250 °
  2. Ta ut smörklickarna ur frysen och tryck ned en bit i varje bulle
  3. Låt bullarna jäsa ca 25 minuter
  4. Pensla med ägg och strö över pärlsocker
  5. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 7-9 minuter
  6. Låt svalna på ett galler
  7. Pudra bullarna med florsocker

Klart!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar