söndag 18 mars 2018

Kolatoppad morotstårta

10-12 bitar - ca 1 timme
  • 3 ägg
  • 3 dl socker
  • 3 1/2 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 1/2 tsk mald kanel
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 dl finrivna morötter
  • 1 dl finhackad mörk choklad
  • 1 dl finhackade valnötter
  • 1 1/2 dl solrosolja
Frosting
  • 400 g philadelphiaost
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
Salt kolaglasyr
  • 1 dl vispgrädde
  • 2 msk socker
  • 2 msk ljus sirap
  • 1 1/2 msk smör
  • 1/2 tsk flingsalt
Garnering
  • Smält blockchoklad
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 175° Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm.
  2. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, vaniljsocker och de finrivna morötterna. Rör varsamt smeten slät.
  3. Tillsätt den finhackade chokladen oh valnötskärnorna. Häll sist ner solrosoljan och rör varsamt smeten slät.
  4. Bred ut smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar. Låt den nygräddade kakan kallna i formen.
  5. Frosting: Rör ihop alla ingredienser till en slät kräm.
  6. Dela den kalla kakan i två bottnar. Bred ett lager frosting på den understa bottnen. Lägg på den översta bottnen och bred ut resterande kräm över kakan.
  7. Salt kolaglasyr: Mät upp vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Värm under omrörning och låt såsen koka 4-5 minuter, eller tills den tjocknat något. Ta från värmen och tillsätt smör och flingsalt. Rör om tills smöret har smält. Låt kolasåsen svalna något.
  8. Ringla kolasåsen och den smälta chokladen över kakan. 
















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar