- 3 ägg
- 3 dl socker
- 3 1/2 dl vetemjöl
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk bakpulver
- 1 1/2 tsk mald kanel
- 1 tsk vaniljsocker
- 5 dl finrivna morötter
- 1 dl finhackad mörk choklad
- 1 dl finhackade valnötter
- 1 1/2 dl solrosolja
Frosting
- 400 g philadelphiaost
- 75 g rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
Salt kolaglasyr
- 1 dl vispgrädde
- 2 msk socker
- 2 msk ljus sirap
- 1 1/2 msk smör
- 1/2 tsk flingsalt
Garnering
- Smält blockchoklad
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 175° Smörj och mjöla en rund bakform, ca 24 cm.
- Vispa ägg och socker vitt och poröst. Sikta ner vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel, vaniljsocker och de finrivna morötterna. Rör varsamt smeten slät.
- Tillsätt den finhackade chokladen oh valnötskärnorna. Häll sist ner solrosoljan och rör varsamt smeten slät.
- Bred ut smeten i bakformen och grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 50 minuter. Känn med en sticka att kakan är klar. Låt den nygräddade kakan kallna i formen.
- Frosting: Rör ihop alla ingredienser till en slät kräm.
- Dela den kalla kakan i två bottnar. Bred ett lager frosting på den understa bottnen. Lägg på den översta bottnen och bred ut resterande kräm över kakan.
- Salt kolaglasyr: Mät upp vispgrädde, socker och sirap i en kastrull. Värm under omrörning och låt såsen koka 4-5 minuter, eller tills den tjocknat något. Ta från värmen och tillsätt smör och flingsalt. Rör om tills smöret har smält. Låt kolasåsen svalna något.
- Ringla kolasåsen och den smälta chokladen över kakan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar