fredag 1 februari 2019

Fläderblomssaft

Ca 2 1/2 liter
Hållbar 3 dygn i kylskåp
  • 40 blomklasar
  • 3 citroner
  • 2 l kokande vatten
  • 1 1/2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
  1. Skölj blomklasarna. Lägg blommorna i en hink eller stor skål. Skölj citronerna noga och skiva dem tunt. Lägg citronskivorna på blommorna.
  2. Koka upp vattnet, tillsätt sockret och rör tills det löst sig. Rör i citronsyran. Häll den heta vätskan över blommor och citroner.
  3. Täck över hinken/skålen och låt stå kallt i 3 dygn. Häll upp saften i en silduk och låt saften rinna av. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara i kylskåp eller frys saften.
Tips:
Du kan även tillsätta en kanelstång eller 1 msk riven färsk ingefära för att få en smakbrytning på saften. Fläderblommorna kan bytas ut mot syrenblommor eller svartvinbärsblad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar