20 st
- 50 g jäst
- 2 1/2 dl kall mjölk
- 1 1/2 dl socker
- 3 ägg
- 1 tsk nymalen kardemumma
- 1/2 tsk salt
- 12-13 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 200 g rumsvarmt smör
- 1 ägg
- Mandelmassa
- Grädde
- Smula ner jästen i en bunke, tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst upp sig
- Tillsätt socker, ägg, kardemumma och salt i degvätskan. Blanda ner nästan allt mjöl tillsammans med bakpulvret och börja arbeta till en deg
- Täck bunken och låt degen jäsa en timma
- Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två dela och rulla ut till stänger. Dela varje del i 10 bitar och rulla varje bit till en rund bulle.
- Lägg bullarna på bakpappersbeklädda plåtar. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°
- Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått fin färg och känns lätta.
- Låt bullarna svalna på galler under en bakduk. Dela semlorna och fyll med mandelmassa och lättvispad grädde.
- Mixa 100 g mandlar till ett riktigt fint pulver.
- Tillsätt 100 g florsocker och mixa tills det är välblandat.
- Knäck i 1 äggviga och mixa till en krämig mandelmassa.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar