torsdag 14 februari 2019

Karlsbadersemlor


 20 st
  • 50 g jäst
  • 2 1/2 dl kall mjölk
  • 1 1/2 dl socker
  • 3 ägg
  • 1 tsk nymalen kardemumma
  • 1/2 tsk salt
  • 12-13 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 200 g rumsvarmt smör
Pensling
  • 1 ägg
Fyllning
  • Mandelmassa
  • Grädde
  1. Smula ner jästen i en bunke, tillsätt den kalla mjölken och rör tills jästen löst upp sig
  2. Tillsätt socker, ägg, kardemumma och salt i degvätskan. Blanda ner nästan allt mjöl tillsammans med bakpulvret och börja arbeta till en deg
  3. Täck bunken och låt degen jäsa en timma
  4. Tippa upp degen på ett lätt mjölat bakbord. Dela degen i två dela och rulla ut till stänger. Dela varje del i 10 bitar och rulla varje bit till en rund bulle.
  5. Lägg bullarna på bakpappersbeklädda plåtar. Täck med en bakduk och låt jäsa i 30 minuter. Sätt ugnen på 225°
  6. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen i 6-8 minuter tills de fått fin färg och känns lätta.
  7. Låt bullarna svalna på galler under en bakduk. Dela semlorna och fyll med mandelmassa och lättvispad grädde.
Mandelmassa till ca 6 semlor
  1. Mixa 100 g mandlar till ett riktigt fint pulver.
  2. Tillsätt 100 g florsocker och mixa tills det är välblandat.
  3. Knäck i 1 äggviga och mixa till en krämig mandelmassa.
Använd direkt till semlor eller förvara i kylen upp till en vecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar