fredag 30 oktober 2020

Blåbärscheesecake

 


8 portioner

Botten
  • 250 g digestivekex
  • 75 g smält smör
Fyllning
  • 1 dl blåbär
  • 2 msk strösocker
  • 4 gelatinblad
  • 2 ägg
  • 400 g naturell färskost
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 limefrukter, saft och skal
Garnering
  • blåbär
  • ev. kryddgrönt som citronmeliss eller mynta
Gör såhär:
  1. Botten: Smula kexen och blanda med smöret.
  2. Tryck ut smulorna på botten på en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ i kyl.
  3. Koka upp blåbär och socker. Sjud tills sockret smält. Låt svalna.
  4. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
  5. Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna fluffiga. Vispa gulorna med färskost, crème fraiche, florsocker, vaniljsocker och limeskal.
  6. Pressa ner limesaften i en kastrull, värm lite och lägg i urkramade gelatinblad att smälta.
  7. Vispa ner gelatinet i färskostblandningen så det inte stelnar för fort. Vänd i äggvitorna, rör till en jämn smet.
  8. Ta undan 1/5 av fyllningen och blanda med blåbären. Häll resten i formen. Fördela blåbärsdelen ovanpå. Ställ i kyl minst 4 timmar.
  9. Lossa cheesecaken ur formen och ta bort papperet. Garnera med blåbär och ev. krydddgrönt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar