8 portioner
Botten
- 250 g digestivekex
- 75 g smält smör
Fyllning
- 1 dl blåbär
- 2 msk strösocker
- 4 gelatinblad
- 2 ägg
- 400 g naturell färskost
- 2 dl crème fraiche
- 3 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 limefrukter, saft och skal
Garnering
- blåbär
- ev. kryddgrönt som citronmeliss eller mynta
Gör såhär:
- Botten: Smula kexen och blanda med smöret.
- Tryck ut smulorna på botten på en bakpappersklädd form med avtagbar kant, 24 cm i diameter. Ställ i kyl.
- Koka upp blåbär och socker. Sjud tills sockret smält. Låt svalna.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter.
- Dela äggen i gulor och vitor. Vispa vitorna fluffiga. Vispa gulorna med färskost, crème fraiche, florsocker, vaniljsocker och limeskal.
- Pressa ner limesaften i en kastrull, värm lite och lägg i urkramade gelatinblad att smälta.
- Vispa ner gelatinet i färskostblandningen så det inte stelnar för fort. Vänd i äggvitorna, rör till en jämn smet.
- Ta undan 1/5 av fyllningen och blanda med blåbären. Häll resten i formen. Fördela blåbärsdelen ovanpå. Ställ i kyl minst 4 timmar.
- Lossa cheesecaken ur formen och ta bort papperet. Garnera med blåbär och ev. krydddgrönt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar