12 - 15 glassar
Glass:
- 5 dl vispgrädde
- 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
- 2 tsk vaniljsocker
Chokladkex:
- 2 1/2 dl vetemjöl
- 1 dl kakao
- 1/2 msk vaniljsocker
- 150 g rumsvarmt smör
- 1 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 1 äggula
Gör såhär:
- Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljsocker och vispa lite till med elvispen. Häll glassmeten i en långpanna, ca 30x40 cm. Täck ytan med plastfolie och låt smeten stå i frysen minst 6 timmar.
- Sätt ugnen på 175°. Täck en plåt med bakplåtspapper. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål. Vispa smör, socker och salt fluffigt i en bunke. Häll ner äggulan och de torra ingredienserna och arbeta ihop till en jämn deg. Dela degen i två lika stora bitar, plasta in dem och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
- Kavla ut en degbit till en rektangel, 2-3 mm tjock. Ta ut rundlar ur degen, ca 6 cm i diameter, och lägg dem på plåten. Gör likadant med resten av degen och nagga sedan kexen med en gaffel. Grädda kexen i mitten av ugnen i ca 15 minuter och låt dem sedan svalna helt på plåten.
- Stansa ut rundlar ur glassen och lägg mellan två kex. Slå in glassarna i papper och låt dem ligga i frysen tills det är dags att servera.
En otroligt god glassbakelse som smakar både kola och mättad choklad.
SvaraRaderaProva!!!!