fredag 30 oktober 2020

Hemgjord glass i smakfull förpackning

12 - 15 glassar

Glass:

  • 5 dl vispgrädde
  • 1 burk sötad kondenserad mjölk, ca 400 g
  • 2 tsk vaniljsocker

Chokladkex:
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 1/2 msk vaniljsocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 äggula

Gör såhär:

  1. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt kondenserad mjölk och vaniljsocker och vispa lite till med elvispen. Häll glassmeten i en långpanna, ca 30x40 cm. Täck ytan med plastfolie och låt smeten stå i frysen minst 6 timmar.
  2. Sätt ugnen på 175°. Täck en plåt med bakplåtspapper. Sikta ner mjöl, kakao och vaniljsocker i en skål. Vispa smör, socker och salt fluffigt i en bunke. Häll ner äggulan och de torra ingredienserna och arbeta ihop till en jämn deg. Dela degen i två lika stora bitar, plasta in dem och låt vila i kylen i minst 30 minuter.
  3. Kavla ut en degbit till en rektangel, 2-3 mm tjock. Ta ut rundlar ur degen, ca 6 cm i diameter, och lägg dem på plåten. Gör likadant med resten av degen och nagga sedan kexen med en gaffel. Grädda kexen i mitten av ugnen i ca 15 minuter och låt dem sedan svalna helt på plåten.
  4. Stansa ut rundlar ur glassen och lägg mellan två kex. Slå in glassarna i papper och låt dem ligga i frysen tills det är dags att servera.



1 kommentar:

  1. En otroligt god glassbakelse som smakar både kola och mättad choklad.
    Prova!!!!

    SvaraRadera