måndag 7 november 2011

Baconlindade ugnsköttbullar, 4 portioner

















  • 500 g köttfärs
  • 3/4 dl havregryn
  • 1 msk potatismjöl
  • 1 1/2 dl buljong
  • 1 liten gul lök
  • 1 ägg
  • 1 tsk salt
  • 1 krm peppar
  • ca 12 kärnfria katrinplommon
  • ca 6 baconskivor
Sås:
  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl köttbuljong
  • 1/2 dl grädde
  • 1 msk vinbärsgelé
  • 2-3 tsk äkta soja
Sätt på ugnen, 225°
Blanda samman havregrynen med potatismjöl och buljong. Låt det stå och svälla ca 10 minuter.
Skala löken och riv den fint. Rör ner den i grynblandningen tillsammans med färs, ägg, salt och peppar. Arbeta allt till en smidig smet.
Forma ca 12 ovala bullar med ett katrinplommon inuti färsen. Linda 1/2 baconskiva runt varje.
Lägg bullarna på smort eldfast fat och stek dem mitt i ugnen  25-30 minuter eller tills de har fin färg och är genomstekta.
Bryn matfettet i en kastrull till såsen. Rör ner mjölet. Späd med kall buljong och låt såsten koka under omröring ca 3 minuter. Vispa ner grädde, soja och vinbärsgelé. Låt såsen koka upp på nytt och smaka av den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar