torsdag 10 november 2011

Läcker äppelpaj

Pajdeg
  • 3 dl extra fint vetemjöl
  • 100 g smör
  • 2 msk strösocker
  • 4 msk kallt vatten
Fyllning
  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl farinsocker
  • 1 citron, rivet skal
  • 1 tsk kanel
  • 4 äpplen
  • 2 äggvitor
Pensling
  • 1 ägg
Garnera med
  • florsocker
Lägg mjöl, smör i bitar och socker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Den deg som blir kvar kavlas ut och sporras till remsor att garnera pajen med. Låt formen stå i kylen ca 30 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan grovt direkt ner i pajskalet. Vispa samman rumsvarmt smör, vaniljsocker och farinsocker i en bunke. Tillsätt citronskal, kanel och grovt rivna äpplen med skal. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i äppelblandningen.
Bred fyllningen över mandelmassan. Lägg remsor av pajdegen i ett rutmönster över fyllningen. Pensla degen med uppvispat ägg.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen, 225°, i ca 30 minuter. Sikta över florsocker vid servering.
Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar