Pajdeg
- 3 dl extra fint vetemjöl
- 100 g smör
- 2 msk strösocker
- 4 msk kallt vatten
Fyllning
- 200 g mandelmassa
- 100 g smör
- 2 tsk vaniljsocker
- 1 dl farinsocker
- 1 citron, rivet skal
- 1 tsk kanel
- 4 äpplen
- 2 äggvitor
Pensling
- 1 ägg
Garnera med
- florsocker
Lägg mjöl, smör i bitar och socker i skålen till matberedaren med kniven monterad. Mixa ihop till en smulig massa. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Den deg som blir kvar kavlas ut och sporras till remsor att garnera pajen med. Låt formen stå i kylen ca 30 minuter.
Fyllning: Riv mandelmassan grovt direkt ner i pajskalet. Vispa samman rumsvarmt smör, vaniljsocker och farinsocker i en bunke. Tillsätt citronskal, kanel och grovt rivna äpplen med skal. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i äppelblandningen.
Bred fyllningen över mandelmassan. Lägg remsor av pajdegen i ett rutmönster över fyllningen. Pensla degen med uppvispat ägg.
Grädda pajen i nedre delen av ugnen, 225°, i ca 30 minuter. Sikta över florsocker vid servering.
Servera pajen ljummen med vaniljsås eller vaniljglass.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar