måndag 28 november 2011

Saffransbröd


38-48 lussekatter eller 4 längder eller 2 kransar

  • 1 g (2 paket) saffran
  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1/2 - 1 tsk salt
  • 1 1/2 dl socker eller vit sirap
  • 1 ägg
  • 1 dl russin (till längder och kransar)
  • 14 - 15 dl (ca 875 g) vetemjöl
Fyllning till längder och kransar
  • ca 100 g smör, rumsvarmt
  • ca 150 g mandelmassa, riven
Pensling och garnering
  • uppvispat ägg
  • pärlsocker
  • russin till lussekatterna

Smält fettet i en kastrull. Häll i mjölken och värm till ca 37°. Rör ut jästen med degspadet i en bunke eller köksmaskin. Tillsätt salt, socker (eller sirap), saffran, ägg, ev russin och mjöl. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper i kanterna. Jäs under bakduk ca 30 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den.
Baka ut degen till kusar, flätor, fyllda längder eller kransar. Lägg brödet på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk, större bröd 20-30 minuter, mindre bröd 30-40 minuter. Tryck ned russin som garnering när brödet är färdigjäst.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda flätor och större bröd i nedre delen av ugnen 15-20 minuter i 200-225°. Grädda mindre bröd i mitten av ugnen 5-8 minuter i 225-250°. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar