måndag 28 november 2011

Saffransbröd med Kesella

ca 50 st
  • 100g smör
  • 5 dl standardmjölk
  • 50 g jäst
  • 250 g Kesell kvarg lätt
  • 2 påsar saffran (1 g)
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • ca 17 dl vetemjöl
Fyllning
  • 50 g rumsvarmt smör
  • Mandelmassa
  • Russin
Smält smöret och tillsätt mjölken. Se till att degspadet blir fingervarmt, 37°. Smula jästen i en degbunke. Häll degspadet över jästen och rör om med en trägaffel så att jästen löser sig.
Tillsätt kvarg, saffran, socker, salt och mjöl. Börja med ca 15 dl mjöl och arbeta degen smidig. Resten av mjölet använder du vid utbakningen. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter i god rumsvärme.
Dela degen i två delar och kavla ut till stora plattor, 1/2 - 1 cm tjocka.
Bred det rumsvarma smöret över degen. Riv mandelmassa över och lägg i russin.
Rulla ihop och skär i skivor. Lägg snurrorna på bakpappersklädda plåtar. Låt jäsa i 20-30 minuter. Sätt ugnen på 225°
Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i 6-8 minuter. Låt svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar